artikel

V vill sänka arbetstiden inom äldreomsorgen

Sjukskrivningar och förtidspension är vanligt bland dem som jobbar inom hemtjänst, äldreomsorg och LSS. Nu har Vänsterpartiet i Hallstahammar lagt ett förslag som ska minska de siffrorna.

-Vi vill värna de som jobbar inom omsorgen i dag och göra jobben mer attraktiva för nya med tanke på det enorma behov av personal som kommer att behövas framöver, säger Christer Hansson som presenterade motionen under det senaste mötet i fullmäktige.

Det första halvåret i år uppgick sjukskrivningstalen till 5,7 procent för LSS-personal och 8,7 procent inom äldreomsorgen, enligt Vänsterpartiets motion.

”Tyvärr avslutas en lång yrkeskarriär med en längre sjukskrivning och sedan förtidspension. Höjs nu den tidigaste åldern för att gå i pension ökar risken för ökade sjuktal och höjda sjuklönekostnader”, skriver man också i motionen.

Det här vill partiet komma till rätta med genom att införa kortare arbetspass för dem som jobbar inom 7/24-verksamheterna – det vill säga dem som jobbar på schema dygnet runt, året runt.

I dag är heltiden i den typen av verksamheter 37 timmar i veckan. Vänsterpartiet vill minska det till 35 timmar.

Tanken är att korta arbetspassen för att minska arbetsbördan och ge mer tid till återhämtning mellan passen.

– Vi har tittat på andra kommuner och i till exempel Göteborg har man haft stor framgång med att sänka sjuktalen genom att minska arbetstiden, säger Christer Hansson.

Att genomföra en arbetstidsförkortning skulle i viss mån betala sig själv genom de sänkta kostnaderna för sjukskrivning som man räknar med blir effekten.

Två tredjedelar av kostnaden uppskattar motionsläggarna går att finansiera inom befintlig budget. ”Dock kan det behövas ett tillskott till verksamheterna med högst 2,9 miljoner kronor”, konstateras också.

Cirka 400 personer jobbar inom Hallstas 7/24-verksamheter.

Fullmäktige beslutade att sända över motionen till kommunstyrelsen för beredning.

 

https://www.vlt.se/artikel/sa-ska-v-minska-sjukskrivningarna-inom-aldreomsorgen-forslag-om-kortad-arbetstid

Kopiera länk