artikel

Samarbetet med S upphör

Vänsterpartiets Reijo Tarkka tar splittringen av det rödgröna styret i Hallstahammar med ro. ”Hur tungt det än känns är det viktigast att det finns ett stabilt styre i kommunen”.

Gångna fyra år har Socialdemokraterna regerat ihop med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Kopplingen mellan S och V löper längre tillbaka än så – till hösten 1998.

Men nu är samarbetet brutet.

– Vi har diskuterat i vårt parti, och hur tungt det än känns måste vi tänka på kommunen i stort – och inte förlita oss på lotten, säger Reijo Tarkka som haft en plats i kommunstyrelsen.

Han har förståelse för att Socialdemokraterna bildar en blocköverskridande koalition med Liberalerna och Centerpartiet, trots att det samtidigt innebär att Vänsterpartiet åker ut i kylan.

– Det är bara att konstatera fakta. Läget var oavgjort, 22–22, och vi har haft lotteririksdag en gång i det här landet och det var inte bra.

Det fördes enligt honom samtal med innebörden att Vänsterpartiet skulle ingå i det blocköverskridande samarbetet – men att det inte accepterades av Centerpartiet och Liberalerna.

Nu ställer han in sig på att gå i opposition.

Han tycker att Vänsterpartiet kan vara stolt över vad partiet varit med om att åstadkomma under tiden man delat på makten.

– I 20 år har vi haft ett väldigt bra samarbete, där vi tagit tag i kommunens dåliga ekonomi och fattat viktiga beslut. När vi kom in var det ekonomiskt kaosartat efter Hollyhammar. Nu ser det ljust ut för kommunen.

 

 

https://www.vlt.se/artikel/vansterpartiet-ute-i-kylan-efter-20-ar-det-ar-bara-att-acceptera-sedan-far-det-kannas-som-det-gor

Kopiera länk