Stoppa utvisningen av Demilija Iseni och hennes barn

Vänsterpartiet deltar idag (onsdag 16/6) vid manifestationen för att stoppa utvisningen av Demilija och hennes barn till Serbien, för att visa vårt stöd och solidaritet.

När jag läste Demilijas historia, förstod jag att hon och hennes barn har skapat sig ett liv i Hallstahammar, där de är trygga och får det stöd och möjligheter de behöver. Att då bli tvingade att åka till Serbien, ett land de inte har någon direkt anknytning till, är förkastligt.

Migrationsverket saknar ofta tillräckliga kunskaper om hur romer förföljs och diskrimineras i hemländerna. I Central- och Östeuropa är situationen för romer svår och diskriminering och trakasserier en vardag. Enligt svensk asylrätt finns det en möjlighet att vid en sammantagen bedömning betrakta diskriminering och trakasserier, som allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Något som sällan nyttjas. Därför anser Vänsterpartiet att det behövs en bredare helhetssyn i asylärendena. Detta är nödvändigt för att romer ska ha möjlighet till en rättssäker behandling i asylprocessen.

Att vara kvinna och asylsökande kan vara en dubbelbestraffning i sig. Undersökningar visar att myndigheter lättare tar till sig männens skäl, som ofta är av politiska. Den asylsökande mannen är norm. I Sverige finns en paragraf som kan användas till att ge asyl till kvinnor som förföljs på grund av sitt kön. Vilket inte heller ofta används. Det är viktigt att ge ett extra stöd till kvinnliga asylsökande så att deras problem tas på allvar och inte bara blir ett bihang i utredningen. För att handläggarna ska kunna göra en saklig prövning av kvinnors asylskäl är det nödvändigt att de har goda kunskaper om situationen för de asylsökande kvinnor i deras ursprungsländer. Migrationsverkets genuskompetens behöver därför stärkas.

Vi i Vänsterpartiet är mycket kritiska till den nuvarande flyktingpolitiken. Och vill stärka lagen så att kvinnors och barns flyktingskäl tas på större allvar. Vi hoppas även på att Migrationsverket gör en ny utredning, där dessa aspekter tas tillvara på så att Demilija och hennes barn får fortsätta att bo i Hallstahammar.

Anna Maria A Romlid (V)

Det här inlägget postades i Debattartiklar, okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *