Första Maj

Första Maj, Hallstahammar

Vänsterpartiet firade Första Maj tillsammans med Socialdemokraterna i lördags.  Demonstrationståget gick sin sedvanliga gång och avslutades i Folkets Park där tal hölls av Jens Orback (S), Catarina Pettersson (S), Anna Maria A Romlid (V) och en representant från Metall.

Ett utdrag från Vänsterns tal:

Vänsterpartiet i Hallstahammar är glada över att fira första maj tillsammans med socialdemokraterna. Partierna gick skilda vägar 1917 då ungsocialisterna bildade det socialistiska vänsterpartiet. Mycket har hunnit förändras under den tiden. Och för tio år sedan, började vi vårt gemensamma samarbete mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i kommunen.

Vänsterpartiet har under en månad haft en förvalskampanj. Där vi har frågat människor: Hur ser världens bästa välfärd ut? Under Kanalmässan var Vänsterpartiet på plats och pratade med besökarna om vad som är bra och vad som skulle kunna bli bättre i Hallstahammar.

Ett stort problem i Hallsta är den höga ungdomsarbetslösheten, vilken är bland den högsta i landet. Något vi tycker är mycket oroande!

Ingen har kunnat undvika att vi har en internationell finanskris. Vår regering har inte hanterat detta på ett progressivt sätt, utan passivt stått och tittat på medan arbetslösheten har växt. Vi i Vänsterpartiet menar att det i dessa situationer är viktigt att investera i framtiden och stötta den offentliga sektorn. Inom välfärden minskar inte behoven bara föra att vi har en finanskris.

Arrogansen från den moderatledda regeringen är tydlig. Arbetsmarknadsministern, Sven-Otto Littorin, kommenterar ungdomsarbetslösheten såhär:

”Några är sjuka, några sitter hemma och spelar tv-spel och några reser”.

Är detta ett tankesätt som ska genomsyra vår arbetsmarknadspolitik?

Statsministern Fredrik Reinfeldt är inne på samma spår och menar att ungdomar inte vill arbeta:

”Det är en myt att det inte finns arbete att söka i svåra tider. Det finns alltid lediga platser. En viktig orsak till att inte ungdomar får jobb är att de inte söker jobb.”

Dessa uttalanden är rena kränkningarna mot alla unga, som dag efter dag på olika sätt söker arbete i Sverige, i Hallsta.

Den höga arbetslösheten och framförallt ungdomsarbetslösheten skapar klyftor i samhället mellan de som har arbete och de som är utan. Ett utanförskap. Särskilt svårt på arbetsmarknaden är det för unga utan slutbetyg från gymnasiet och unga med funktionshinder.  De flesta ungdomar har inte heller hunnit kvalificerat sig för A-kassa. Vilket innebär att man tvingas förhålla sig till att leva på 320 kronor per dag. Dessutom visar nya studier att senare jobbstart för ungdomar resulterar i en dålig privatekonomi.  I dag är lever var femte person under 30 år i Sverige under låg ekonomisk standard.

Den bästa medicinen för ett rättvist samhälle är att alla erbjuds arbete, utbildning och försörjning. Därför att det så glädjande för Hallstahammars ungdomar att gymnasiet blir kvar.  Tillsammans måste vi kämpa för att skolan utvecklas och kan visa vägen framåt för våra ungdomar oavsett vilket yrke och vilken framtid de väljer.

Skolan måste också ge det stöd som behövs för att ungdomar ska få en framtid. För att alla ska få en chans att hänga med i undervisningen föreslår vi i Vänsterpartiet att alla elever ska få möjlighet att läsa sina läxor i skolan under pedagogisk ledning. Bara så kan barn få samma möjligheter.

I dag är minst 350 Hallstahammarsungdomar utan arbete. Många fler skulle vilja ha ett sommarjobb eller åtminstone en praktikplats. Det har tagits flera bra initiativ av företagare i kommunen. Nu måste också landsting och kommun få resurser för att skapa ännu fler praktik- och arbetsplatser.

För ungdomarna i vår kommun är det också viktigt att den offentliga sektorn utvecklas. Utbildning, praktik, sommarjobb och jobb är viktiga element. Vi i Vänsterpartiet vill skapa fler jobb för ungdomar och tillsammans bygga världens bästa välfärd, utan vinstintressen, och det arbetet börjar nu.

/Anna Maria A Romlid (V)

Det här inlägget postades i okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *